De waarde van nieuwsgierigheid

In een eerder stuk schreef ik over het belang van inspiratie voor mijn carrière. Inspiratie leidt tot nieuwsgierigheid, tot willen weten hoe dingen werken, tot zelf willen spelen en proberen. Dit is een vervolg; over de waarde van ruimte voor nieuwsgierigheid.

 Je hebt een lange dag gehad. Als consultant kan je je klanten niet altijd uitkiezen en vaak wordt van je verwacht dat je dagelijks op en neer rijdt. Voor mij betekende dat dat ik 50.000 km per jaar in de leaseauto reed. Waarvan gevoelsmatig het overgrote deel in de file. Dagen van 7 tot 19 waren zeker geen uitzondering. De eerste jaren van je carrière is iedere klus een geweldig avontuur en een mooie uitdaging. Je leert zo veel “on the job” dat je de lange dagen voorlief neemt.

 Om de nieuwsgierigheid te behouden waarmee je begonnen bent moeten de klussen wel steeds iets nieuws bieden. Tegelijk kregen veel van mijn studiegenoten kinderen en zo verschoof ook de prioriteit. Als je ‘s avonds thuis bent heb je niet veel energie meer over om je nieuwsgierigheid de ruimte te geven. Na een paar jaar neemt je interesse voor de details af. Door de enorm snelle ontwikkeling is het al moeilijk genoeg om je kennis op peil te houden.

 “Life long learning”, het klinkt leuk maar hoe organiseer je dat. Hoe behoudt je de nieuwsgierigheid waarmee je bent begonnen?

 Voor mij is dat eenvoudig. Door te realiseren wat jou nieuwsgierigheid waard is. Ik bedoel dat ook in financiële zin. Ik ben 34 jaar en ga er vanuit dat ik mijn vak nog zeker 30 jaar moet/mag uitvoeren. Hoe ga je er voor zorgen dat je relevant blijf? Mijn advies; maak ruimte voor je nieuwsgierigheid.. ruimte om spelenderwijs te leren.

 Jouw baas vindt “life long learning” waarschijnlijk ook belangrijk. En je mag vast, nadat je de relevantie voor je dagelijks werk hebt uitgelegd, die cursus doen. 5 dagen luisteren naar iemand die je door een voorbereid cursus boek heen leid. Kan geen kwaad natuurlijk en het doel om wat nieuws te leren zal je behalen. Maar helpt dit om je nieuwsgierigheid te behouden of terug te krijgen?

 Ik doe dat, naast trainingen en conferenties, door te hobbyen. Mijn eigen lab’jes bouwen. Dingen die een directe relatie hebben met mijn werk maar soms ook niet. Wat domotica een eigen mail server een eigen opensource projectje compleet met CICD pipeline. Om relevante kennis te behouden in een zeer snel ontwikkeld vakgebied is het van groot belang om nieuwsgierig te blijven, om enthousiasme te behouden, om meer dan bij te blijven.

 Na een lange dag bij een klant lukt dat niet meer. Zeker niet als je ook nog aandacht wil hebben voor je vriendin/gezin en te sporten etc. Dat betekend dat je tijd moet vrij maken en dit kost geld. Wat tijd vrij maken om te hobbyen zorgt op de korte termijn voor verlies in inkomen.

 Ik moest eerst voor mezelf beginnen om echt ruimte te maken voor mijn nieuwsgierigheid. Ik weet dat als ik relevante kennis heb ik een hoger uurtarief kan vragen dan wanneer ik net een beetje achter loop. Dit is de waarde. Maar zoals met veel dingen is de waarde van nieuwsgierigheid moeilijk te quantificeren. Veel bedrijven vinden het daarom moeilijk om het verlies aan inkomen, van wat lijkt op spelen, te waarderen voor wat het echt waard is.

 Maak ruimte voor je nieuwsgierigheid, dat kost wat op de korte termijn maar het levert naast geld ook zoveel meer op. Dit is de visie waarop Fonduso is gebaseerd. Ruimte en inspiratie leveren naast veel plezier in je werk ook goede mensen op. Mensen die voor hogere tarieven goed werk leveren. Dit levert voor alle betrokkenen het beste resultaat, nu en in de toekomst.

 Herken jij je in bovenstaande, wil jij je nieuwsgierigheid de ruimte geven? Kijk eens op Fonduso.nl