Een goede projectmanager | Cruciaal voor IAM Consultants

Iedereen zijn kracht

Ik, als consultant, houd mij veel bezig met de techniek. Complexe materie uitzoeken, leuke nieuwe oplossingen bouwen, worstelen met code en klanten adviseren over waarom bepaalde technische keuzes genomen moeten worden. Je zou wellicht denken dat ik niet meer nodig heb om een groot IAM-project tot een succes te brengen. Maar niets is minder waar. Ja, zelfs een techneut zoals ik, heeft behoefte aan een projectmanager. Een uitstekende projectmanager die de kunst van het samenspel beheerst en alles goed begeleid is cruciaal. 

Bescherming en rust

Er zijn duizenden boeken geschreven waarin vanuit een bepaalde methodiek of theoretische logica wordt beschreven wat goed projectmanagement betekent en hoe een projectmanager succesvol kan zijn. Voor mij als consultant binnen IAM betekent het simpelweg iemand die de regie voert, rust creëert en beschermt. Het zorgt niet alleen voor een aangename werkomgeving maar ook voor vertrouwen, erg belangrijk! Ja maar Mark, we hebben tegenwoordig Product Owners en Scrum Masters en geen projectmanagers, je bent nu zelf verantwoordelijk! Ondanks dat Agile & Scrum helemaal hip zijn, heeft elk succesvol team dat aan een grote opdracht werkt, nog steeds een leider en beschermer nodig. En dat heeft uiteindelijk toch meer met persoonlijkheid & karakter te maken dan het feit of iemand is opgeleid tot projectmanager :)

Ga voor het team staan

Bij een oude opdrachtgever heb ik meegemaakt hoe iemand uit ons team een fout maakte door een fix per ongeluk uit te rollen op productie zonder dat dit uitvoerig was getest op een acceptatie omgeving. Een behoorlijke fout natuurlijk, maar goed....wij blijven mensen en fouten zullen wij altijd blijven maken. Er werd door een andere projectmanager geëist dat bekend zou worden wie de fout had gemaakt. Want iemand moest hier voor boeten namelijk. In zulke situaties wordt het kaf van het koren gescheiden. Uitstekende projectmanagers zijn niet bang voor fouten of dat er gedoe komt. Ze gaan voor het team staan. Zo ook mijn projectmanager. Successen behoren tot het team evenals de fouten die worden gemaakt. Dus toen er een naam werd geëist gaf hij zijn eigen naam en ging met succes voor het team staan.  

It takes two to tango

Elke topteam bestaat uit een team en niet uit individuen. Voor elkaar gaan staan met een gezamenlijke doel en een drive die door iedereen wordt gedeeld. Kijk maar naar het Belgische voetbalteam. Een aantal grote namen met talent maar succesvol omdat er een echt team is gesmeed waarbij vertrouwen hetgeen is wat hen verbindt.
Vertrouwen tussen de trainer en de spelers en vertrouwen tussen de spelers onderling.

In organisaties wordt vaak naar de projectmanager gekeken om te zorgen voor een succesvol team. Of in de Agile wereld de Product Owner en Scrum Master. Die persoon is verantwoordelijk en daar blijft het bij.
Echter snijdt het mes aan twee kanten. Een succesvol projectteam bestaat ook een mensen die met eigen verantwoordelijkheid kunnen omgaan en zelf initiatief nemen.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Echter geloof ik dat bijvoorbeeld zelfs de meest stugge ontwikkelaar kan groeien in een rol waarbij er verantwoordelijkheid wordt genomen en initiatief wordt getoond. In mijn ervaring kost dat tijd, heel veel energie en soms vereist dat een dikke huid. En dan komt een goede leider om de hoek kijken: iemand die luistert, begrijpt en vertrouwen geeft. 

Er wordt vaak gezegd: Achter elke sterke man staat een sterkere vrouw! Bij succesvolle IAM-projecten staat achter elke sterke consultant een sterkere projectmanager!