Agile & Cloud | Het gevaar van de procespietleut

Het nieuwe goud of toch niet?

Agile, Scrum, Kanban. Deze termen vliegen je tegenwoordig overal om de oren. Stap maar een willekeurige grote organisatie binnen en er zal je verteld worden dat ze overgestapt zijn naar een Agile manier van werken. "Het nieuwe goud". Dit zal onze time-to-market en agility (nog maar een paar van die modewoorden) verbeteren hoor je dan. Oh ja en wij bewegen ook naar de cloud. Top, klinkt goed! Maar denken jullie dan ook op een Agile manier? En hoe gaan jullie om met de culturele verandering die daar voor nodig is? Het blijft dan vaak oorverdovend stil....

Theorie of menselijke maat?

Wij geloven heel erg in de kracht van een Agile manier van werken. Zolang je de filosofie maar in haar kracht laat. Helaas blijkt dat de toepassing van Agile binnen voornamelijk grote instanties moeizaam verloopt. Zeker als dit wordt gecombineerd met de stap naar private cloud.  Je hoort nog te vaak: Agile & Cloud is wel leuk en aardig, maar we moeten natuurlijk wel "in control" blijven. 

Target Operating Model, Approval Boards, uitgebreide plannen voor PSD2 en GDPR en ga zo maar door. Allemaal dingen die best nuttig kunnen zijn maar niet stroken de werkelijkheid voor het merendeel van bijvoorbeeld scrumteams. In plaats van te kijken of dit soort controlemechanismen überhaupt wel nodig zijn vervalt men te vaak in de valkuil van frameworks. Veel theoritische praatjes en een overkill aan procedures. 

Welk framework je ook gebruikt, de kunst is het simplificeren en vooral het weglaten. Ook in het geval van Agile. Helaas blijkt dat ook hier soms de menselijke maat ontbreekt en er wordt gehandeld vanuit de gedachte: controle, modellen en spreadsheets. 

Hoe succesvol ben je met Agile & Cloud als alles in control moet zijn? Een duidelijke confrontatie tussen New world vs Old world.

Angst

De grootste gevaren voor het succesvol toepassen van een Agile manier van werken en denken zijn:
Angst en de Procespietleut

Spreadsheet managers die alleen maar gefocust zijn op (cost-driven) risico's en KPI's hanteren terwijl je je kunt afvragen of die KPI's ergens op slaan. Scrumteams die niet het volledige vertrouwen krijgen en constant verantwoording moeten afleggen. En de procespietleut die vast houdt aan oude, complexe processen die totaal niet compatible zijn met deze nieuwe manier van werken en denken.

Dat is van alle valkuilen en gevaren misschien nog wel de grootste van allemaal: Robots die vasthouden aan procedures omdat het nou eenmaal de procedure is en niet één stap verder kunnen denken. Het maakt niet uit hoe succesvol je bent als team, afdeling of organisatie in het toepassen van Agile & Cloud.....er zijn er altijd wel een aantal die deze rol graag op zich nemen. 

Laat los en vertrouw elkaar

We kunnen nog lang doorgaan over de gevaren en valkuilen maar ik kijk liever vooruit. Een weg voorwaarts waarbij loslaten en vertrouwen in elkaar voorop staan. Vertrouwen werkt twee richting op, dus ook het scrumteam heeft hier een verantwoordelijkheid in. In mijn optiek is één van de meest belangrijke factoren voor succes het delen van de WHY met elkaar. Wat dient het eindresultaat te zijn en hoe gaan wij er gezamenlijk, als een team, er alles aan doen om dat resultaat te halen.

Je zult wel denken: Rob, maar wat werkt dan wel in jouw optiek?  Heel simpel...

 • Zorg voor een gezamenlijke WHY. Deel dezelfde visie van het eindresultaat
  Als je weet waar je met elkaar naartoe wilt en hoe je daar dient te komen, dan is geen obstakel te groot.
  Vorm een hecht team met een gezamenlijke drive.
   
 • Laat los en geef vertrouwen.
  Dit gaat twee kanten op. Scrumteam draagt bij aan visie van afdeling / organisatie en laat zien dat vertrouwen gegeven kan worden. Management laat los en geeft de teams vertrouwen die ze nodig hebben om tot een goed resultaat te komen.
   
 • Ja, ook controleafdelingen zijn stakeholders!
  Audit, Compliance, Service Delivery. Over het algemeen zijn dit "controleafdelingen" die een ontzettende obstakel kunnen worden voor het succesvol toepassen van Agile. Ook zij zijn stakeholders en dienen dan ook als zodanig behandeld te worden. Hoe meer contact, hoe meer begrip en hoe minder obstakels.

 • Wees realistisch en praktisch
  Definieer met elkaar realistische doelstellingen. Werken jullie volgens Scrum? Challenge elkaar maar neem niet teveel hooi op je vork. En vergeet niet om constant een praktische houding te hebben. Er zijn genoeg beren op de weg en alleen met pragmatiek kun je succes bereiken. Zonder deze insteek zal het toepassen van Agile & Cloud zeer moeizaam verlopen.

 • Vier je successen! 
  Elk succes is er één en dient dan ook gevierd te worden. Soms klein, soms groot. Het focust op de positieve resultaten, heeft een motiverend effect en zorgt voor een goede sfeer. En het is bovendien gewoon leuk om te doen!

Ongeacht de keuzes die je maakt en de uitdagingen die er liggen, vergeet nooit:

Als het te leuk is om te laten en te makkelijk om niet te doen, dan moet je ervoor gaan!